ZGODBA O MLINU IN USTVARJANJU

 Lončarski Atelje Mlin Umetnin Marija Gračnar

Marija Gračnar

Kreativno ustvarjanje mi je izziv in strast, ki me neizmerno osrečuje. Moji začetki ustvarjanja tako segajo v leto 1995. Umetniško področje, s katerim se ukvarjam zajema: izdelavo in poslikavo keramike, slikanje na različne materiale (steklo, platno, les..), izdelovanje panjskih končnic in pirografijo.

Lončarski Atelje Mlin Umetnin keramika lončarsko vreteno

Lončarstvo, Ljubezen do keramike

Trenutno največ svojega časa posvečam keramiki, oblikovanju gline. Tako je nastal lončarski Atelje Mlin Umetnin, kot sad velike ljubezni do keramičarskih izdelkov in starodavne obrti. V delovnem ateljeju, ki je hkrati tudi prodajni prostor in galerija, združujem slikarstvo z rokodelsko tradicijo in sodobno unikatno keramiko.

Lončarski Atelje Mlin Umetnin keramika

Ustvarjanje za sprostitev

Znano je, da ustvarjanje z glino sprošča in umirja, je neke vrste delovna terapija. Energijo in inspiracijo za ustvarjanje črpam iz narave in okolice, kjer živim, iz svojih spominov in od prijaznih ljudi. Ustvarjanje z glino mi omogoča odkrivanje novih spoznanj in čudovitih notranjih občutkov. Glina je naravni material, ko se je dotikamo, se povežemo z naravo in se obogatimo z energijo naravnih danosti.

Lončarski izdelki Atelje Mlin Umetnik eramika

Vračanje nazaj k naravi

Glineni izdelki so narejeni z ljubeznijo in so odlična možnost, da se povežemo z naravo. Vračanje nazaj k naravi je želja vedno več ljudi. Tako je uporaba lončenih izdelkov priporočljiva. Danes je znano, da je keramična ali lončena posoda bolj zdrava, ima odlično lastnost, da se nanjo hrana ne prijema, prav tako pri peki ni potrebno uporabiti velikih količin maščob, hrana pa kljub temu zadrži svoj okus.

Lončarski Atelje Mlin Umetnin Panjske končnice

Panjske končnice

Ročno izdelujem čudovito posebnost slovenske ljudske umetnosti - panjske končnice. Panjske končnica so visoke kakovosti, na voljo v najbolj znanih motivih iz preteklosti in starinskem videzu.

Lončarski Atelje Mlin Umetnin Pirografija

Pirografija

Umetniska tehnika, pri kateri se razni motivi, slike ali tekst vžgejo na na les, pluto, ali usnje.

Domačija Lončarstvo Mlin Umetnin

Najdete nas v prečudoviti naravi

Atelje Mlin Umetnin se nahaja v idiličnem kraju Osredek, ki se nahaja le nekaj kilometrov stran od Šentjurja pri Celju. V objemu narave, ob žuborečem potoku najdete našo obnovljeno domačijo z več kot dvesto let starim mlinom na vodni pogon. Njegovo kolo se še vedno vrti. Tukaj, z zavedanjem dolžnosti spoštljivega ohranjanja kulturne zapuščine naših prednikov, ter neprenehnega pridobivanja navdiha iz čudovite narave, dodajamo zgodbi o starodavnih obrteh mlinarstva in lončarstva, novo poglavje.

 Lončarstvo Atelje Mlin Umetnin - Etnološki muzej

Stik s preteklostjo

Na voljo vam je tudi ogled etnološkega hišnega muzeja, ki prikazuje nekdanji način življenja preprostega človeka na podeželju, ki vas bo popeljal v preprostost življenja v preteklosti.

 Etnoloski muzej Lončarstvo Atelje Mlin Umetnin

Mlin nekoč, atelje danes

Kot je bil nekoč mlin ena izmed pogostih točk druženja ljudi, tudi meni lončarski atelje predstavlja mesto druženja. Prihajajo ljudje, s katerimi prijetno pokramljam, predstavim svoje delo in z njimi tkem nova prijateljstva.

nazaj

KONTAKT